perjantai 27. kesäkuuta 2014

Autoja, autoja, autoja...

Ennen roadtrippiä on hyvä kertoa teille (ja itselleni muistutukseksi) Seattlen autoilukulttuurista. Olemme täällä ajelleen Subaru forresterilla alias Puunhalaajalla. Täällä JOKAISELLA on auto. Kukaan ei käytä julkisia. Bussit ajelevat kyllä, mutta niissä ei ole matkustajia. Autoja on siis paljon, valtavan paljon, ja ruuhkia myös älyttömästi. 

Olemme onnistuneet aika hyvin karttamaan ruuhkat, mutta nähneet niitä paljon vastaantulevien kaistoilla. Kerran muutaman kilometrin liikennehillo oli syntynyt, kun joku oli päättänyt alkaa ampua keskellä ajokaistaa. Toisella kerralla rekka oli palanut. Ja lukuisia kertoja autot ovat myös seisseet ilman näkyvää syytä. Jonot ovat monen kilometrin mittaisia, eikä yksikään auto liiku. Siinä sitä sitten ollaan, tunti jos toinenkin, ja ihmetellään. Mitään ei voi tehdä. Näillä ihmisillä täällä pitää olla lehmän hermot!



Suurin osa autoista pitää sisällään vain yhden matkustajan, kuskin. Siksipä täällä on erillinen kaista autoille, joissa on kaksi tai useampi matkustaja. Tämän autoilukulttuurin nähtyäni en voi enää potea huonoa omaatuntoa, jos ajan lähikauppaan pyöräilyn sijaan autolla. Eipä me suomalaiset tätä maailmaa pelasteta, vaan jotain olisi tapahduttava täälläpäin. Toki myös ymmärrän, että auto on täällä aika välttämätön, sillä välimatkat ovat pitkiä. Ja tämän paasauksen jälkeen onkin sitten hyvä ajaa muutama maili vuokra-autolla. Ehkä mietitään sitä maailman pelastamista joku toinen kerta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti